17 Aralık 2016 Cumartesi

Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre - Federico Moccia


Kitabın Adı: Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre
Orijinal Adı: Tre Metri Sopra Il Cielo
Yazarı: Federico Moccia
Çevirmeni: Defne Kartal Miotti
Yayınevi: April
Sayfa Sayısı: 438

Arka Kapak Yazısı: İtalya'da aşkın kalemi olarak tanınan Federico Moccia, ilk aşka, ilk öpücüğe ve ilk ihanete dair güzel bir masal anlatıyor. Dirty Dancing, Grease gibi filmleri özlemle anan, ilk aşkını unutamayanlar için sonbahar günlerini ısıtacak bir öykü Gökyüzünün Üzerinde Üç Metre. Yakışıklı Step ve güzeller güzeli Babi fonda romantik İtalya sokaklarının olduğu bir resmin kimi zaman güldüren, kimi zaman ağlatan iki yüzü olarak okuyucuyla buluşuyorlar.
Yıl 1992. Federico Moccia bir hikâye anlatmaya karar veriyor.
Gençlikle, eğlenceyle, umut ve aşkla, arkadaşlık ve hayalkırıklıkları ile dolu günlerinin içinden geçen bir hikâye bu. Eserini birçok yayınevine gönderiyor, büyüklü, küçüklü. Çoğu cevap vermiyor, diğerleri ise 'yayın tarzlarına uymadığını' söylüyor. Ama yazar kitabına inanmaktan vazgeçmiyor.
Hikâyesini seviyor ve paylaşmak istiyor. Kişisel imkânlarını zorlayarak, Ventaglio adlı yayınevine kitabın 3.000 kopyasını bastırıyor ve bu kopyalar çok kısa bir sürede tükeniyor.
Basılı kopyalar bitince Gökyüzünün Üzerinde Üç Metre senelerce Romalı gençler arasında fotokopisi çekilip yayılarak, gerçek bir kült haline geliyor. Sadece gençler de değil, ebeveynler ve öğretmenler de, çocukları ve öğrencileri tarafından kutsal bir obje gibi saklanan bu kitabı merak edip okuyorlar. 
Yazılmasından yaklaşık on yıl sonra, 2004'te eser Feltrinelli Yayınevi tarafından yayınlandı. Kitap 2004'te edebi bir olay haline geldi. İtalya’dan başlayarak tüm Avrupa’yı saran kült roman tanıtımlar, toplantılar, tartışmalar derken filmlere ve müzikallere konu olacak, yaşam tarzından, sokak diline her şeyi etkileyecekti.

Not: Kitap 3. tekil şahısla yazılmıştır.

Herkese merhaba! İsminin ve kapağının ilgi çekiciliği ve güzelliğine kapılarak okuduğum Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre kitabının yorumuyla karşınızdayım.
Kitap, Babi adında kendi halinde yaşayan bir kızın Step adında serseri, kaçık ve boş gezenin boş kalfası olan bir çocukla tanışmasıyla hayatının değişmesini konu alıyor.
Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre, adeta buram buram İtalya kokan bir kitap. Yazar, İtalya ile ilgili çeşitli kavramlara yer vermiş ve bu hoşuma gitti doğrusu. Bir roman yoluyla bir ülke hakkında biraz da olsa bilgi edinmek harika! ^_^

Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre, akıcı ve eğlenceli bulduğum bir gençlik romanı. Ancak gelin görün ki, gençlik romanı olan bu  romanın gençlere hiç de iyi bir örnek olmadığını düşünüyorum. Yazar, resmen okuyucuya hoş olmayan eylemleri hoşmuşlarcasına empoze etmeye çalışmış ve bu hiç hoş değil. -_- Bunun dışında, kitabın sonunun da  içime sindiğini söyleyemeyeceğim.

"Kimse sebebini bilmiyor ama nedense tüm dünya hep pazartesileri bir şeylere başlıyor."

Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre'nin dili alışık olmadığım ve ilk başta biraz tuhaf bulduğum bir dildi ama okudukça yazarın üslubuna alışmakla kalmayıp bu anlatım hoşuma bile gitti! :)

Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre bazı tasdik etmediğim kısımları olsa da genel olarak sevdiğim bir kitap oldu. Boş zamanınız varsa ve gayet akıcı olan bir İtalyan gençlik romanı okumak fikri size cazip geliyorsa Gökyüzünün Üzerinde 3 Metre size tavsiye edebileceğim bir kitap.


Bu arada kitabın filmi de mevcut ve eğer isterseniz Türkçe'ye Aşka Yükseliş olarak çevrilen bu filmin tamamına Youtube'dan ulaşabilirsiniz. Ben henüz izlemedim.
Kendinize çok iyi bakın! 
Bol kitaplı günler dilerim.

Kitaba Puanım:

 

2 yorum:

  1. Ben şok şu an :D Filmin kitabı olduğunu bilmiyordum, sanırım iki ya da üç filmdi. Uzun zaman önce izlemiştim, sanki beğenmiştim gibi hatırlıyorum. :D Kitabını da not ediyorum, belki karşıma çıkar okurum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak, kitap, anlatımıyla ve bazı karakterleriyle gerçekten tuhaf. Bir denemelisin. :) Fikrini belirttiğin için teşekkür ederim. ^_^

      Sil