19 Mayıs 2016 Perşembe

Hayvan Çiftliği - George Orwell | Kitap Yorumu


Kitabın Adı: Hayvan Çiftliği
Orijinal Adı: Animal Farm
Yazarı: George Orwell
Çevirmeni: Celal Üster
Yayınevi: Can Yayınları 
Sayfa Sayısı: 158


Arka Kapak Yazısı: İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940'lardaki "reel sos­yalizm"in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
 Hayvan Çiftliği'nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir. Altbaşlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.


Not: Kitap 3. tekil şahısla yazılmıştır.


Herkese merhaba! Çoğunuzun, ismini muhtemelen duyduğu Hayvan Çiftliği'nin DNA incelemesiyle karşınızdayım!
Kitap, Beylik Çiftliği'nin yönetiminin hayvanlar tarafından ele geçirilip nasıl yönetildiğini anlatıyor.
Can Yayınları'nın iyi iş çıkardığını düşünüyorum. Gayet kaliteli bir basım olmuş. Ayrıca kitapta ara sıra resimler de karşınıza çıkıyor ama resimlerin olay ortalarında değil de bölüm sonlarında olmasını tercih ederdim.


"Dışarıdaki hayvanlar bir domuzların, bir insanların yüzlerine bakıyor ama birbirlerinden ayırt edemiyorlardı."


Hayvan çiftliği hiç sıkılmadan okuyabileceğiniz akıcı bir kitap ama bu kitabı bir başyapıt yapan unsur tabii ki akıcılığı değil kurgusuyla insanlara vermek istediği mesaj. Çok anlamlı ve insanları düşünmeye iten Hayvan Çiftliği kesinlikle okumanız gereken bir kitap. Yalnız, yazarın insanları kötü göstermek konusunda fazla abarttığını düşünüyorum. Sonuçta hayvanların yumurtalarından, sütlerinden ve etlerinden faydalanılmasını bile kötü göstermesini doğru bulmuyorum. Bunun haricinde kitaba bayıldım. Öyle ki saatler içinde bir günde bitti kitap.


"İnsanoğlu kendinden başka hiçbir yaratığın hakkını gözetmez."


Hayvan Çiftliği ile ilgili eklemek istediğim bir nokta da kitabın çevirmeni olan Celal Üster'in yazmış olduğu ön sözü "Evet, Hayvan Çiftliği korkunç sonla biten bir 'peri masalı'dır." şeklinde bitirmesidir. Bence Celal Üster kitapla ilgili çok doğru bir nokta atışı yapmış.
Öyleyse yorumumu "korkunç sonla biten bu peri masalı"nı okumanızı size önererek bitiriyorum ve bol mutlu günler diliyorum. ^_^ Sağlıcakla kalın.


Kitaba Puanım:

2 yorum:

  1. Hala sonunu yeni okumuşum gibi hatırladığım kitap, beni etkilemişti :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt Salıncak, ah o son gerçekten efsaneydi. ^_^ Gerçekten etkileyici bir kitap. :) Fikrini belirttiğin için teşekkür ederim! ^_^

      Sil