19 Mayıs 2016 Perşembe

Dönüşüm - Franz Kafka | Kitap Yorumu


Kitabın Adı: Dönüşüm
Orijinal Adı: Die Verwandlung
Yazarı: Franz Kafka
Çevirmeni: Çiğdem Özmen
Yayınevi: Lacivert Yayınları
Sayfa Sayısı: 80

"Gregor Samsa bir sabah kötü bir rüyadan uyandığında, kendini yatağında korkunç bir böceğe dönüşmüş olarak buldu."

Arka Kapak Yazısı: Daha ilk cümlesiyle bile kitabın sonunu merak ettiren bir konu... Sayfalar ilerledikçe Gregor'un hayatına bir böcek olarak devam etmeye çalışmasına ve ailesinin, yakın çevresinin bu durum karşısındaki bocalamalarına tanık oluruz. Hayatın normal akışı içerisinde ortaya çıkan bu değişiklik, aslında Franz Kafka'nın toplumda var olan kalıplaşmış düzene bir başkaldırısıdır. Toplumdan farklı olan insanların dışlanışı da bu yolla oldukça başarılı bir yöntemle eleştirir.
Kafka'nın bu başyapıtı, çok geçmeden klasikler arasında yerini almış ve Kafka'nın ününü de günümüze kadar taşımıştır.
Yaşadığı çağın zihniyetine o kadar büyük bir tepki duyar ki Kafka, ölümünden sonra yazdığı bütün eserlerini yakılması için en yakın dostu Max Brody'ye emanet eder. Bugün Kafka gibi büyük bir edebi dehayı okuyabiliyorsak eğer, bunu Max Brody'nin ihanetine(!) borçluyuz.

Not: Kitap Gregor Samsa tarafından 1. tekil şahısla yazılmıştır.

Herkese merhaba! Franz Kafka'nın ünlü eseri Dönüşüm'ün yorumuyla karşınızdayım.
Dönüşüm, ansızın böceğe dönüşen bir adamın hikayesini anlatmakla kalmayıp Franz Kafka'nın kendisini bir böcek olarak tasvir etmesiyle kendisinin ve farklı insanların toplumdan nasıl dışlandığını gözler önüne seriyor.
Kitapta çok fazla olay yer almamasına rağmen ilk cümleden itibaren Dönüşüm, sizi içine çekiyor. Ayrıca içimde Gregor'un tekrar insana dönüşeceğiyle ilgili hep bir umut vardı ama tabii ki umudumun kitapta gerçekleşip gerçekleşmediğini size söyleme gibi bir niyetim yok. Eğer merak ediyorsanız, Dönüşüm'ü okuyun. Dönüşüm'ü okuyun ve bu gizemli dünyanın içine siz de yolculuk yapın. Tüm seçkin kitapçılarda. Nasıl çocuklar, reklam yapabiliyor muyum? ^_^
Bu arada belirtmeliyim ki Dönüşüm ince bir kitap. 80 sayfa. Üstüne akıcılığı da eklenince bir günde bitti.

Franz Kafka için yapılmış bir doodle :)
Dönüşüm'ü tavsiye ederim. Gayet güzel bir kitap. Tek eksikliği olayların fazla yer almayıp heyecan seviyesinin düşük tutulmasıydı ama yine de okumalısınız. Çünkü Franz Kafka'yı bir denemelisiniz. Bana sorarsanız, okunmayı hak ediyor.
 
Kitaba Puanım:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder